Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Testosteronul - hormonul barbatesc

Testosteronul - hormonul barbatesc

Testosteronul
 

 
Testosteronul este principalul hormon masculin. Acesta permite aparitia caracterelor masculine la oameni, fiind produs de testiculele barbatilor.
Testosteronul este produs de celulele Leydig din testicule, in urma stimularii de catre hormonul luteinizant. Desi secretia hormonului incepe in timpul vietii intrauterine (producerea acestuia fiind esentiala la aparitia sexului la fat), la nastere inceteaza producerea acestuia, pentru ca la pubertate sa reinceapa secretia acestuia.
 


In perioada adolescentei la baieti incepe secretia testosteronului. Apar numeroase caracteristici masculine: Aparitia pilozitatii pe fata; maturizarea organelor sexuale; cresterea masei musculare; aparitia pilozitatii in alte parti ale corpului; ingrosarea vocii, precum si alte caractere.
 
Andropauza este un proces de imbatranire sexuala a barbatului, fiind caracterizata prin scaderea productiei de testosteron. Ca si consecinte a andropauzei pot fi scaderea pilozitatii, a fortei, a masei musculare, a activitatii cerebrale. Barbatii de asemenea pot prezenta efecte fiziologice,la fel ca si menopauza la femei. Aproape o treime din barbatii trecuti de 60 ani au niveluri destul de reduse ale testosteronului, pentru a obtine si mentine o erectie.



Barbatii ale caror valori ale testosteronului sunt cu putin peste medie, au cu 45% mai mic riscul de a face hipertensiune, cu 72% mai mic de infarct miocardic si cu 75% mai scazut de obezitate, comparativ cu barbatii ale caror valori se incadreaza putin sub media normalului.
 


Barbatii care se trezesc obositi dimineata ar putea avea un nivel scazut al testosteronului, hormonul sexului. Cercetatorii canadieni au descoperit ca exista o stransa legatura intre nivelul acestui hormon si calitatea somnului, in cazul barbatilor.

Indata ce ajung la 30 de ani, nivelul de testosteron al barbatilor incepe sa scada cu 1 - 2% anual. Asa se explica de ce de la varsta de 40 de ani si calitatea somnului scade, la 50 - 60 de ani schimbarile fiind deja dramatice.
 
 
Cantitatea de testosteron din organism este un factor limitant, deoarece nu se poate construi mai multa masa musculara, daca nivelul testosteronului nu este suficient de crescut. Exista o cale pentru a creste nivelul testosteronului intr-un mod natural.Cercetarile au dovedit in mod constant ca nivelul seric al testosteronului este mai crescut dupa un antrenament de rezistenta (stim cu toti ca antrenamentul culturistic este de tip forta in regim de rezistenta). Aceasta crestere este afectata de cantitatea de masa musculara stimulata, incarcatura folosita in cadrul antrenamentului si nivelul de intensitate.
 


Seturile grele de genuflexiuni va vor ajuta sa claditi masa musculara, pentru ca stimuleaza productia naturala de testosteron. De aceea, culturistii care vor sa se dezvolte trebuie sa adopte un program compus din exercitiile de baza, cu miscari ce implica mai multe articulatii.Si cu toate acestea se pot vedea prin sali sportivi ce vor sa creasca in masa musculara si totusi pierd timp pretios cu exercitii neproductive (de exemplu, extensia coapsei la aparat). Exercitiile de rezistenta vor trebui facute la un volum suficient pentru a stimula complet productia de testosteron. Un volum prea scazut nu va fi suficient pentru a provoca secretia testosteronului. Totusi acest lucru nu inseamna ca va trebui sa faceti nenumarate seturi cu nenumarate repetari, deoarece studiile stiintifice au aratat ca nivelul crescut de testosteron nu poate fi mentinut prea mult, el scazand rapid dupa 45-60 minute.
 
.
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com