Tribulus terrestris creste pe campuri, islazuri, pe terenuri nisipoase, in special in sudul tarii, dar se intalneste si in judetele Cluj, Iasi etc. Raspandirea generala este in Europa de Sud, Asia de Vest si Africa de Nord.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele, florile si semintele.
Preparatele din aceasta specie se cunosteau de mii de ani in medicina ayurvedica si traditionala chineza, japoneza, coreeana etc., pentru tratarea infertilitatii si disfunctiilor sexuale atat la barbati, cat si la femei. in medicina traditionala chineza i se atribuiau si actiuni protectoare ale sistemului vascular, fiind folosita cu succes in hipertensiunea arteriala si afectiunile coronariene.
Extractele din coltii-babei, in special cele din fructe, au starnit interesul oamenilor de stiinta la inceputul anului 1980, deoarece halterofilii olimpici bulgari atribuiau performantele acestor extracte.
Mai multe informatii
Studii clinice relativ recente (2000) efectuate in SUA nu au putut stabili cu certitudine diferente semnificative pentru cele doua grupuri testate prin masuratori fiziologice si psihologice, comparativ cu testele placebo.
In ceea ce priveste tratamentul bolilor coronariene utilizat pentru 400 de pacienti cu afectiuni cardiace a demonstrat o ameliorare dupa administrarea extractelor de Tribulus terrestris (1990), comparativ cu grupul tratat cu medicamente de sinteza.
Nu trebuie sa ai probleme sexuale pentru a-l folosi. Majoritatea atletilor il consuma pentru a sprijinii cresterea fortei si masei musculare.
Tribulus terrestris nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece actioneaza la nivel hormonal.
Unele surse mentioneaza ca administrarea indelungata de extracte din aceasta planta poate mari procentul hormonului DHEA, dar clinic, aceasta actiune nu a fost demonstrata. Nu se cunosc inca interactiunile speciei Tribulus terrestris cu alte plante sau medicamente.