Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Gandeste-te la teanina ca sa profite creierului!

Gandeste-te la teanina ca sa profite creierului!

Substantele nootrope sunt la moda, dar care din ele functioneaza? Acest nutrient gasit in ceaiul verde ofera o gama larga de beneficii cognitive pentru a duce performanta mentala la nivelul urmator!

 

Ceaiul verde a primit multe recenzii pozitive in ultimii ani. Astazi este recunoscut pentru capacitatea sa de a sustine pierderea in greutate, numeroase beneficii de sanatate, precum si un continut ridicat de antioxidanti. Dar aceste atribute sunt doar o parte din poveste. Mai este un motiv pentru care tot mai multi oameni folosesc ceaiul verde – unul pe care poti sa-l simti.

Vorbesc despre L-teanina, un aminoacid gasit in ceaiul verde si aproape nicaieri altundeva in natura. Ca nutrient izolat, L-teanina a aparut recent in mai multe suplimente, variind de la nootrope la suplimente pre-antrenament si cu un motiv bun! Cercetarile recente sugereaza ca L-teanina poate sustine calmul si concentrarea si sa ajute la productivitate.

In timp ce acest ingredient singur ar putea oferi unele beneficii, isi lasa cu adevarat amprenta cand este combinat cu cofeina. Asa ca ia-ti o cana de ceai verde si hai sa ne scufundam in ea!


 

 

CE ESTE ATAT DE SPECIAL LA CEAIUL VERDE SI L-TEANINA?

 

L-teanina (denumita “teanina” in continuare) este un aminoacid comun gasit in frunzele de Camellia sinensis, frunze cel mai frecvent folosite la ceaiul verde. Teanina nu este gasita nici intr-un alt aliment inafara de o specie rara de ciuperci.

Intr-o serie de studii s-a demonstrat ca teanina sustine focusarea si concentrarea fara acel sentiment de nervozitate intensa comun la bauturile energizante. In asta straluceste intr-adevar teanina. De asemena s-a dovedit ca sustine starea de calm. Indifernet daca la locul de muna, studiind sau lovind la sala de sport, este usor sa-ti imaginezi ca daca te simti mai putin stresat si mai concentrat te ajuta sa faci mai mult.

 

 

CUM FUNCTIONEAZA?

 

Teanina isi exercita efectele pe mai multe fronturi prin sustinerea nivelului de neurotransmitatori inhibitori in creier si prin promovarea unei stari de relaxare in creier.

GABA (acid gamma-aminobutiric): teanina lucreaza pentru a sprijini nivelul de GABA din creier. Nivelurile marite de GABA in creier ofera un efect de relaxare.

Dopamina: teanina sprijina deasemenea si nivelurile de dopamina din creier. Dopamina este un hormon care ajuta la controlul centrelor de placere ale creierului. O crestere a dopaminei nu doar mareste concentrarea dar ofera si sentimente de fericire.

Glicina: teanina sprijina nivelul de glicina, care are proprietati similare cu GABA si lucreaza pentru a creste nivelul de dopamina.

Undele cerebrale alfa: teanina are un impact major asupra activitatii cerebrale alfa. Activitatile alfa sunt asociate cu o stare treaza, alerta si relaxata si poate fi una din principalele motive pentru care teanina este atat de eficienta.

Activitatea cerebrala alfa marita este deasemenea legata de vigilenta si excitare. Exista cercetari care sugereaza: cu cat mai multa teanina este ingerata cu atat mai mare este activitatea cerebrala alfa.


 

 

TEANINA SI CAFEINA: MAI BINE IMREUNA!

 

Teanina poate parea ca un supliment perfect dinainte de culcare si este adevarat ca ofera unele avantaje clare atunci cand este luata la sfarsitul zilei. Acest aminoacid a devenit un ingredient comun asociat cu melatonina din suplimentele pentru somn, si multe persoane chiar iau teanina pe cont popriu inainte de a se pune la somn.

Atunci cand teanina este luata ca supliment inainte de antrenament in timpul zilei, exista dovezi ca este mult mai eficienta luata impreuna cu cafeina.

Teanina si cafeina impreuna confera de doua ori mai multe beneficii decat luate separat. Suplimentarea cu teanina impreuna cu cafeina poate sa reduca atentia si sa sporeasca concentrarea, ceea ce poate sa te ajute sa ignori multimea din jurul tau.Pentru culturisti acest lucru este de nepretuit atunci cand se pregatesc, sa zicem, de o greutate aproape maxima. In plus, suplimentarea a fost recomandata pentru a imbunatati timpul de reactie care este benefic atunci cand te antrenezi pentru putere sau viteza.

Nu este surpinzator faptul ca aceasta combinare demonstreaza o mare promisiune pentru sustinerea abilitatilor cognitive. Un studiu publicat de Nutritional Neuroscience a avut ca subiecti persoane care au consumat 40 miligrame cafeina si 97 miligrame teanina chiar inaintea unor serioase teste de abilitati cognitive. Grupul experimental a demonstrat cresterea performantelor la mai multe teste de abilitati cognitive si au raportat oboseala si oboseala mentala redusa, precum si cresterea vigilentei.

Un alt studiu publicat in Biological Psychology a impartit subiectii in trei grupuri: doar teanina, doar cafeina sau ambele- teanina si cofeina. Odata ce suplimentul a fost consumat subiectii au avut serii de sarcini cognitive de 30 minte si 90 minute. Grupul teanina-si-cafeina au demonstrat imbunatatiri semnificative la reactii multiple si la teste de procesarea informatiei.

Ei au raportat deasemenea stari de vigilenta crescuta si oboseala redusa. Beneficiile au fost cel mai pronuntate la grupul care a luat teanina impreuna cu cafeina.

 


 

CUM SA ITI IEI TEANINA

 

Acum ca ai aflat beneficiile teaninei, te intrebi cat de multa ar trebui sa iei. Studiile care examineaza efectele teaninei au folosit undeva intre 25-500 miligrame la o doza. O cana de 180 ml de ceai verde ofera intre 25 si 60 miligrame de teanina in cele mai multe cazuri. O cantitate ideala pentru performate marite este de 200-300 miligrame de teanina cu 100-200 miligrame de cafeina.

Deci, cum le obtii? Ai putea sa schimbi unele cani de cafea din zi cu ceai verde. Daca te obisnuiesti cu gustul amar este usor sa obtii cantitatea necesara din 2-3 cani de ceai verde dintr-o lingura de ceai vreac sau cateva pliculete.

Deasemenea poti sa cumperi teanina care este destul de ieftina si sa o adaugi la suplimentele pre-antrenament. Da, teanina a fost adaugata in multe suplimente pre-antrenament, dar nu tot timpul in doza eficienta. Asigura-te ca obtii suficienta teanina, si apoi combin-o cu destula cafeina pentru a-ti sustine concentrarea si performanta!

.
Produse recomandate de BODYTIME
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Produse mentionate
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com