Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Poate 5-HTP sa ma ajute sa slabesc?

Poate 5-HTP sa ma ajute sa slabesc?

Este posibil sa fi auzit despre serotonina care este un hormon produs de organism ce ajuta la producerea sentimentelor de fericire, satisfactie si a unui somn normal. Dar este mai putin cunoscut faptul ca serotonina poate sa joace un rol important in apetitul tau si in poftele alimentare.

Varsta creste nivelul de stres din cauza unui stil de viata agitat, iar obiceiurile alimentare proaste pot compromite nivelurile de serotonina, ceea ce duce la depresie, anxietate, insomnie si chiar cresterea in greutate. Acest lucru duce adesea la cercul vicios “mananc fiindca sunt stresat si sunt stresat fiindca cresc in greutate”. In timp ce dieta ta poate sa ajute sa compenseze o parte din asta, cresterea nivelului de serotonina in corpul tau prin alimente este putin probabil deoarece nu se gaseste in cantitati mari in majoritatea dietelor. Aici poate sa ajute 5-HTP.

 

5-HTP sau 5-hidroxitriptofan este o substanta naturala care provine din semintele de Griffonia simplicifolia. La om 5-HTP se transforma direct in serotonina in creier si s-a demonstrat ca ajuta la starea de spirit, anxietate si pierderea in greutate. In comparatie cu triptofanul, un supliment des utilizat pentru cresterea nivelului de serotonina, 5-HTP are o rata crescuta de absorbtie si poate sa treaca de bariera hematoencefalica cu mare usurinta.

 

Acest supliment vine cu un avertisment: daca iei un antidepresiv, folosirea lui 5-HTP in acelasi timp nu este o idee buna, deci trebuie sa vorbesti cu medicul tau inainte de a continua. Dar daca esti cineva care vrea sa urmeze o dieta in special una saraca in carbohidrati, acest supliment te poate ajuta.


 

 

MAI MULT DECAT UN ANTIDEPRESIV

 

In timp ce beneficiile lui 5-HTP asupra starii de spirit au fost bine documentate, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de rolul lui 5-HTP asupra reglarii apetitului si pierderii in greutate.

Un studiu efectuat de catre American Journal of Clinical Nutrition a avut ca participanti 20 persoane obeze care primeau 900 mg de 5-HTP sau placebo zilnic timp de 12 saptamani. In primele 6 saptamani nu au existat principii directoare pentru dieta, dar participantii pastrau o evidenta a ceea ce au mancat. In a doua jumatate studiului, participantii au fost rugati sa reduca numarul de calorii la doar 1200 pe zi – un nivel tipic pentru ceea ce putem considera o dieta “extrema”.

In timpul primelor saptamani, participantii care au luat 5-HTP si-au redus caportul caloric in mod voluntar cu o medie de 1347 calorii (de la 3233 calorii la 1886). Cei ce au primit placebo nu au inregistrat nici o schimbare. Cand au fost rugati sa scada caloriile in timpul saptamanilor 7-12, grupul celor ce primeau 5-HTP au reusit sa scada aportul pana la 1276 calorii – o scadere suplimentara de 610 calorii – in ciuda scaderii mari observate in primele 6 saptamani. Scaderea de calorii a dus la o scadere semnificativa a greutatii corporale observata doar la grupul celor ca re luau 5-HTP.

 

O alta descoperire interesanta a acestui studiu a fost ca grupul celor ce primeau 5-HTP si-au redus semnificativ aportul de carbohidrati – de la aproximativ 350 grame pe zi la 160 grame pe zi si au raportat niveluri mai mari de satietate.

Aceste descoperiri sugereaza ca 5-HTP poate fi un supliment util in dieta saraca in carbohidrati, datorita capacitatii lui 5-HTP de a mima efectele binecunoscute ale carbohidratilor de a creste nivelul de serotonina din creier.

Un studiu mai recent din 2012 a constatat ca atunci cand subiectii supraponderali au luat 5-HTP timp de 4 saptamani, ei au observat o scadere semnificativa a IMC (indicele masei corporale) si a circumferintelor. In plus nivelul de satietate a subiectilor a crescut, chiar daca tineau o dieta cu putine calorii.

 

Este o zicala, ca cea mai buna dieta este acea pe care esti capabil sa o urmezi complet. Din aceasta perspectiva, 5-HTP prezinta cele mai bune beneficii intr-o dieta. Acesta te poate ajuta sa te tii de planul tau nutritional, oferindu-ti un instrument care sa te ajute la construirea cu succes a pierderii in greutate pe termen lung.


 

 

SUPLIMENT PENTRU SLABIT

 

Recomandarile privind dozajul de 5-HTP: in studiile pentru scaderea grasimii s-a dovedit a fi eficienta administrarea a 300 miligrame de trei ori pe zi in timpul mesei. Dar o abordare mai tipica este de 300-500 miligrame pe zi in total, cel mai des impartit in 2-3 doze.

Precum a fot mentionat si mai devreme a lua 5-HTP impreuna cu antidepresive este o idee rea, in special fara supravegherea unui medic. In combinatiei acestea doua pot sa duce la un nivel ridicat de serotonina in creier, ceea ce poate fi foarte periculos. Daca ai ceva indoieli discuta cu medicul tau.

 

5-HTP poate fi deosebit de util pentru cei ce tin o dieta slaba in carbohidrati sau dieta ketogenica pentru ca poate mima efectele carbohidratilor asupra nivelului de serotonina. Cu toate acestea acest lucru vine cu o prevenire. Desi studiile mentionate in acest articol nu implica exercitii fizice, in cazul in care obiectivul tau este de a optimiza compozitia organismului si a atinge un succes pe termen lung, ai nevoie mai mult decat un supliment ca si acesta. O dieta bine conceputa si durabila precum si exercitiile fizice sunt deasemenea esentiale!

.
Produse recomandate de BODYTIME
111
.
77
RON
150
.
16
RON
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Produse mentionate
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com