DHEA reduce deteriorarea mușchilor care apare ca rezultat al efortului fizic intens. În ciuda faptului că DHEA a fost respins ca și supliment în lumea sporturilor, cercetătorii taiwanezi și americani au ajuns la această concluzie după un studiu făcut pe oameni care va fi publicat în curând în Jurnalul European de Fiziologie Aplicată.
DHEA este un prohormon și probabil un hormon ”adevărat” de asemenea. Marea majoritate a DHEA-ului din corpul dumneavoastră este produs de glandele suprarenale. Enzimele pot transforma DHEA-ul în testosteron, estradiol, progesteron și mulți alți hormoni. De aceea majoritatea endocrinologilor nu cred în suplimentarea cu DHEA. Ei îl compară cu ”împușcarea cu alice” hormonală: pui ceva în corpul tău, dar nu ai nici cea mai vagă idee unde își va face efectul. Totuși, DHEA își păstrează popularitatea. Mulți consumatori sunt convinși de puterea DHEA-ului de a reîntineri.
Cercetătorii au convins 16 studenți de sex masculin, cu vârsta medie de 19 ani, să se antreneze pe parcursul a cinci zile consecutive. În fiecare după amiază studenții au alergat timp de 40 de minute – la 65% din ritmul lor cardiac maxim – și apoi au urmat un antrenament cu greutăți. În ziua 2 subiecții au urmat un antrenament de alergare de 45 de minute.
Mai multe informatii
Jumătate dintre studenți au primit placebo; subiecții din cealaltă jumătate au consumat 100 mg DHEA în fiecare zi. Studenții au luat 50 mg la micul dejun și încă 50 mg cu masa de seară.
Grupul DHEA a avut un nivel al testosteronului în sânge puțin mai ridicat, dar efectul nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic. Ceea ce a fost semnificativ, a fost efectul asupra concentrației enzimei creatina chinază (CK). Creatina chinază este un indicator clasic al daunei musculare: cu cât aveți mai mult în sânge, cu atât mai serioasă este dauna musculară. Concentrația acestei enzime a fost redusă considerabil în grupul DHEA.
În plus, studenții din grupul DHEA au raportat mai puțină durere musculară (DOMS).
Acest efect a fost de asemenea semnificativ din punct de vedere statistic.
Cercetătorii au observat de asemenea efectul DHEA-ului asupra senzitivității insulinei, dar nu au găsit nici un efect.
Cercetătorii bănuiesc că celulele mușchiului deteriorat absorb DHEA-ul și îl folosesc pentru a efectua reparări.
Când precursorii testosteronului au atins apogeul popularității lor, câteva studii au fost publicate cu privire la efectul suplimentării cu DHEA și androstendionei relative asupra compoziției corpului, dar rezultatele au fost neconcludente. Este posibil ca subiecții din studiile anterioare să nu se fi antrenat la fel de intens precum studenții din acest studiu taiwanez-american. Sau poate că acest studiu este doar o excepție.
”Cercetarea adițională este încurajată pentru a evalua dacă suplimentarea cu DHEA poate îmbunătăți adaptarea la antrenament pentru subiecții cu deficit de DHEA, precum cei vârstnici și pacienții supuși stresului intens” scriu cercetătorii. Ei nu au fost finanțați de producătorii de suplimente, ci de guvernul taiwanez.
De la echipa BODYTIMERO.COM.