Creatina (acid metil guanidin-acetic) este o substanta care se gaseste in mod natural in organism, in mare parte in muschii scheletici.
Creatina este compusa din trei aminoacizi: arginina, glicina si metionina; ficatul are capactatea de a combina acesti aminoacizi si de a produce creatina.
Creatina se gaseste si in alimente, insa in cantitati mici (carnea rosie,somon, ton, hering).
Creatina poate contracara depozitarea acidului lactic ce se acumuleaza in muschi in timpul efortului fizic, depozitare ce duce la senzatia neplacuta de arsura in timpul efectuarii exercitiilor.i. Astfel, creatina te ajuta sa faci cresti forta, iti furnizeaza mai multa energie in timpul antrenamentelor. Este important să fii conștienți de faptul că suplimentele cu creatina nu cresc în mod direct masa musculara, pur și simplu vă permite să va antrenati mai tare, mai repede și mai mult.
Creatina in exces e convertita de rinichi in creatinina, care este eliminata prin urina. Acest fenomen presupune solicitarea rinichilor, deci suplimentarea cu creatina nu se recomanda persoanelor care au probleme renale. In mod natural, la cei care fac sport si au o masa musculara mare exista o anumita cantitate de creatina(respectiv creatinina) eliminata in mod constant. Exista mai multe tipuri de creatina, insa cele mai populare sunt creatina monohidrata, creatina ethyl ester si creatina hidroclorida.
Creatina monohidrata Creatina monohidrata este cea mai populara in randul sportivilor dand putere si rezistenta celor care doresc să construiasca masa musculara, sa aiba putere explozivă, maximizand rezistenta și imbunatatind performanța fizică generală. Se gaseste atat sub forma de pudra cat si sub forma de pastile, la un pret convenabil.
Creatina Ethyl Ester Creatina Ethyl Ester este o formă avansată de creatină care folosește tehnologia etil ester care eventual poate conduce la absorbție îmbunătățită, mai puțină balonare și o retentie minimă de apă.
Această esterificare se produce atunci când acidul carboxilic și alcooli reacționeza o cantitate mai mare de creatină trece prin pereții celulari, astfel micile cantități sunt mult mai eficiente și mai puțină creatină este irosită. Unele cercetări arată că atașamentul de acest ester face creatina etil ester de pana la de 40 de ori mai puternica decat creatina obisnuita.
Creatine HCL Creatina HCL (hidroclorida) are tot mai multe comentarii cum ca e cea mai bine absorbita și solubila creatina disponibila astăzi. Principalul avantaj al utilizarii Creatinei HCL in comparatie cu alte formate de creatina, este creșterea dramatică a absorbției. În termeni reali, aceasta înseamnă că mai puțina creatina HCL trebuie să fie utilizata pentru a obține efectul maxim, ceea ce inseamna economisire de bani! Un studiu a sugerat că creatina HCL este de 59 de ori mai solubila în apă decât creatina monohidrata. Datorită ratei de absorbție impresionantă nu există nici o fază de încărcare necesară când se utilizează Creatine HCL, și nici nu există cerința ca acesta să fie utilizata în conjuncție cu zahărul sau carbohidrați pentru a îmbunătăți absorbția. Creatina HCL face acest lucru pe cont propriu!
Desigur, daca nu stiti ce anume sa alegeti, puteti folosi si un
complex de creatina, ce include mai multe tipuri de creatina.
S-au efectuat foarte multe studii ale utilizarii creatinei. Efectele secundare negative raportate au fost :deranjamente stomacale, dureri de stomac, crampe musculare, diaree si mai ales deshidratare, in cazul in care nu beti suficient de multa apa. Ca in cazul oricarui supliment nutritiv, nu depasiti dozele recomandate. Cea mai mare parte a acestor efecte pot fi evitate prin consumarea unei cantitati suficiente de apa odata cu administrarea creatinei.
Asadar, indiferent ce tip de creatina alegeti, nu uitati sa respectati doza recomandata si sa va hidratati corespunzator.
Antrenamente maxime! .