Arginina este considerata un aminoacid „relativ esential”, deoarece chiar daca in mod normal, organismul produce suficienta arginina in multe cazuri , pe de alta parte este necesara suplimentarea sa de exemplu in cazuri de digestie precara a proteinelor, sinteza mare de amoniac, consumul excesiv de lizina, arsuri, infectii, dializa peritoneala, tulburari de crestere (prea rapida), tulburari de sinteza a ureei , etc.
Simptomele deficitului de arginina includ vindecarea dificila a ranilor, caderea parului, eruptii cutanate, constipatie, apare deasemenea in cazul ficatului gras.
Se pare ca exista dovezi care sugereaza ca arginina poate ajuta in tratamentele unor afectiuni medicale care se pot ameliora prin vasodilatatie cum ar fi : ateroscleroza, boli coronariene, disfunctie erectila, insuficienta cardiaca, claudicatie intermitenta / boli vasculare periferice, cefalee vasculara (dureri de cap).
Arginina declanseaza si accelereaza procesele metabolice prin care organismul „ construieste” proteine si a fost studiata in acest sens pentru vindecarea ranilor, spermatogeneza, si prevenirea pierderii masei musculare la persoanele in varsta sau cu boli care duc la degenerare musculara fiind utila din punct de vedere al constructiei masei musculare in culturism si alte activitati sportive.
Relaxarea vaselor de sange cu L-arginina se face prin intermediul oxidului nitric aceasta sprijinind sintetiza acestuia ; se reduce astfel si rigiditatea vaselor de sange, creste fluxul sangelui, si se imbunatateste functionarea vaselor de sange.
In cantitati mai mari, L-arginina stimuleaza eliberarea de hormoni de crestere si de prolactina. Activitatea L-argininei sprijina vindecarea ranilor poate fi din cauza rolului sau in formarea de L-prolina, un aminoacid important, care este esential in procesul sintezei de colagen.
L-arginina mai este de asemenea folosita in schemele pentru reducere a hipertensiunii arteriale, in tratamentul migrenelor, disfunctii sexuale la femei, claudicatie (dureri musculare la nivelul membrelor inferioare datorate afectiunilor circulatorii), cistita interstitiala.
Surse de L-arginina
Este produsa in rinichi si intr-o masura mai mica, in ficat.
Sursele alimentare de L-arginina includ proteinele vegetale si animale, cum ar fi produsele lactate, carne, nuci , soia , stafide , orezul brun , seminte de susan si alte proteine vegetale.
Cele mai cunoscute efecte benefice ale L-argininei sunt:
1.Stimularea gradului de functionare al sistemului imunitar
L-arginina detine capacitatea de a stimula activitatea glandei thimus, responsabila cu producerea celulelor T. La randul lor, celulele T incetinesc gradul de dezvoltare al tumorilor, cancerului precum si unor afectiuni ca SIDA. Aici isi dovedeste si rolul sau de protector hepatic pe aceasta cale sprijinind mai mult sau mai putin indirect sistemul imunitar.
2.Sinteza oxidului nitric
Oxidul nitric ajuta la relaxarea organismului si la dilatarea vaselor de sange de la nivelul inimii si al creierului.
Mai multe informatii
3.Pierderea in greutate si formarea masei musculare
Contribuind activ la metabolizarea proteinelor, L-arginina ajuta la scaderea nivelului de grasimi din organism. Acest lucru imbunatateste si echilibrul de nitrogen din organism, facilitand conversia proteinelor in masa musculara.
4.Tratarea infertilitatii
Arginina detine capacitatea de crestere a cantitatii si calitatii spermatozoizilor. De asemenea, arginina poate fi utilizata pentru remedierea, in mod natural a problemelor legate de erectie.
5. Tratamente cosmetice
Sinteza colagenului este unul din factorii importanti in mentinerea calitatii pielii si in regenerarea ei in cazul ranilor, arsurilor, etc.
.