Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
L-Leucina - o noua arma secreta, care ajuta cresterea in masa musculara

L-Leucina - o noua arma secreta, care ajuta cresterea in masa musculara

Leucina, valina si izoleucina fac parte din grupa aminoacizilor cu lanturi ramificate. Aceste tipuri de aminoacizi joaca un rol important in sinteza proteinelor si in buna functionare a sistemului imunitar. Odata cu cresterea intensitatii si a duratei antrenamentului, organismul foloseste tot mai multi aminoacizi cu lanturi ramificate.
Refacerea acestor tipuri de aminoacizi poate fi asigurata daca in alimentatia noastra sunt incluse proteine de o calitate superioara.



In urma unor studii efectuate de catre cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, s-a ajuns la concluzia ca persoanele adulte au nevoie de o cantitate de proteine de 2-3 ori mai mare decat cea recomandata in prezent la nivel mondial. Recomandarile initiale in ceea ce priveste consumul de proteine si aminoacizi aveau la baza o tehnica de laborator numita balanta de azot, asta datorita faptului ca organismul elimina azot atunci intrebuinteaza aminoacizi ca sursa de combustibil. Astfel, masurarea raportului dintre consumul si aportul de aminoacizi le-a permis cercetatorilor sa aproximeze necesarul de proteine.

Tehnicile mai avansate ce utilizeaza trasori radioactivi, au evidentiat faptul ca aceste estimari nu sunt corecte.  Sportivii, in special culturistii, ar trebui sa foloseasca suplimente cu aminoacizi cu lanturi ramificate pentru ca acestia joaca un rol foarte important in sinteza proteinelor si cresterea masei musculare.



Leucina este un aminoacid esential, hidrofob si este folosita in special de catre ficat, tesutul adipos si cel musculos. Aceasta incetineste degradarea tesutului muscular marind sinteza proteinelor musculare. De asemenea, este prezenta in cantitati relativ mari in hemoglobina (~15%). Leucina este necesara pentru cresterea optima la copii si
mentinerea echilibrului de azot la adulti. De asemenea, joaca un rol in refacerea tesuturilor osos si muscular, precum si a pielii, dupa o leziune.



Pe langa faptul ca leucina intra in compozitia tuturor proteinelor organismului uman, acest aminoacid exercita efecte anabolizante, stimuland si dezvoltand tesuturile musculare. Efortul muscular intens conduce la un consum mare de
leucina, care se poate epuiza.



In urina normala de 24 de ore se elimina obisnuit intr 14-25 mg leucina, cu variatii importante in functie de regimul alimentar.

In mod natural, leucina se gaseste in alimentele cu proteine complexe si mai ales in zer (provine in special din sursele bogate in cazeine si albumine), in soia, alune si ovaz. In cantitati mai mici, leucina se gaseste in boabele leguminoaselor si in tarate.
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com