Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Spirulina

Spirulina

Nu ar fi minunat – nu numai pentru mediul înconjurător dar și pentru industrie – dacă am începe să mâncăm spirulină în loc de carne.

Un eleșteu cu aria de un hectar ar putea produce de șase sute de ori mai multe proteine din ceastă algă comestibilă la fel ca un hectar de pășune pentru bovine. Spirulina este alcătuită 65% din proteine.

Dar este bună acea proteină pentru noi?
Da, spun cercetătorii de la Universitatea de Stat Sao Paulo din Brazilia. Este chiar posibil ca spirulina să fie mai bună pentru mușchii dumneavoastră decât proteina lactică cazeina.

Brazilienii au făcut studii pe șobolani, care erau în vârstă de treizeci de zile la începutul studiului. Studiul a durat până când șobolanii au ajuns la vârsta de nouăzeci de zile – vârsta la care șobolanii devin adulți.

Cercetătorii au împărțit animalele testate în două grupuri: unui grup i-a fost administrat o dietă în care proteinele – șaptesprezece la sută din totalul energiei asimilate – au provenit din cazeină. Celălalt grup a avut ca sursă de proteine spirulina. În afară de acest lucru dietele au fost identice.

Șobolanii din grupul cu spirulină au mâncat mai puțin decât șobolanii din grupul cu caseină, dar acea diferență nu a fost semnificantă din punct de vedere statistic.

Când cercetătorii au examinat mușchii șobolanilor, au observat într-adevăr diferențe. Producția de proteine musculare în mușchiul soleus era mai mare în grupul cu spirulină. Graficul de mai jos arată acest lucru.



Într-un alt mușchi al gambei, gastrocnemian, șobolanii din grupul cu spirulină au adunat de asemenea mai mult din proteina motoare miozină. Vedeți graficul de mai jos.



Pe de altă parte, spirulina a mărit rata de degradare a mușchiului, chiar dacă efectul nu a fost semnificant din punct de vedere statistic.


V-ați fi așteptat ca șobolanii din grupul cu spirulină să dezvolte mai mult mușchi, dar brazilienii nu au putut spune nimic în această privință pentru că nu au luat în seamă acest aspect.

Ei au măsurat câtă grăsime, apă și proteine conțineau corpurile șobolanilor, dar analizele nu au arătat nici o diferență între grupuri.

[Mai multe proteine poate însemna de asemenea că organele sunt mărite.]

Pentru a fi capabili să spunem ceva despre efectul anabolic, cercetătorii ar trebui să măsoare de exemplu cât nitrogen rețin șobolanii sau ar trebui să cântărească mușchii. Ei lucrează la studii suplimentare.

Odată ce rezultatele vor apărea, vom știi dacă ne putem aștepta să găsim shake-uri cu spirulină în magazinele de suplimente nutritive.

În lumea sporturilor proteina animală este considerată sacră.

Și există un motiv pentru acest lucru: aminoacizii în proteinele din lapte, ouă și carne se potrivesc exact cu cerințele aminoacizilor umani.

Valoare biologică a proteinelor animale este mare, după cum s-au exprimat.

Pe de altă parte, există studii – în mare parte studii pe animale, va trebui să recunoaștem – în care proteinele non-animale ajung de asemenea să fie deloc rele.

Proteina din hrișcă stimulează dezvoltarea mușchilor la șobolani, conform unui astfel de studiu.

Proteina din hrișcă este foarte greu de obținut pentru consumatorul obișnuit, chiar dacă este un ingredient în unele suplimente sportive. Dar dacă acestea funcționează cu adevărat, nu știm.

*studiu pe animale
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com