Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Multivitamine: o idee nu chiar atât de rea

Multivitamine: o idee nu chiar atât de rea

Mii de atleți consumă suplimente cu multivitamine zilnic. Astfel ei știu cu siguranță că au luat toate mineralele și vitaminele de care au nevoie. Conform unui studiu olandez făcut în 1988 ei au dreptate: o dietă slabă în vitaminele B1, B2, B6 și C poate afecta capacitatea de performanță în câteva săptămâni.

Bineînțeles, atleții știu că este mai bine să obțineți vitaminele dintr-o dietă regulată decât dintr-o pastilă. Dar dacă se întâmplă ca dieta dumneavoastră să aibă prea puține vitamine? Ce se întâmplă dacă nu consumați o anumită vitamină în cantitatea necesară? În aceste situații un supliment ieftin poate funcționa precum o poliță de asigurare.


  

Cercetătorii cred că acest fenomen se datorează în mare parte carenței de vitamina C. În țările dezvoltate consumul vitaminei C este alarmant de scăzut – atât de scăzut încât doctorii încep să întâlnească cazuri de scorbut. O deficiență mai modestă a vitaminei C poate rezulta în scăderea producției de L-carnitină. Celulele au nevoie de acest aminoacid pentru a arde acizii grași.

În 1988 cercetătorii de la TNO din Olanda au publicat rezultatele unui experiment în care au lăsat în mod deliberat 12 studenți de sex masculin să dezvolte o deficiență de vitamine B1, B2, B6 și C. Au făcut acest lucru prin urmarea dietei arătată mai jos. Dieta multor persoane este în mare parte asemănătoare cu aceasta, sau poate chiar mai nesănătoasă.

                                     

Cercetătorii au dat de asemenea un supliment subiecților pentru a compensa deficiențele, excepție făcând deficiența de vitamine B1, B2, B6 și C.

Un grup de control de 11 studenți au urmat aceeași dietă, plus un supliment care să compenseze pentru vitaminele care le lipseau.

  




Cercetătorii au măsurat capacitatea de perfomanță a studenților în timpul celor două săptămâni care au precedat deprivarea, în perioada deprivării – din săptămâna 2 până în săptămâna 10 - și în timpul perioadei de recuperare, când absorbția de vitamine a revenit la normal. Cercetătorii au rugat studenții să facă un test de efort la bicicletă, în acest timp intensitatea fiind sporită treptat.

Tabelul de mai jos arată că absorbția maximă de oxigen (VO2max) a scăzut cu aproape 10%. La unii subiecți acest efect negativ a fost considerabil mai mare, conform cercetătorilor. ”În ciuda unei scăderi medii a puterii aerobe de 9.8% care a fost observată în timpul perioadei cu rație scăzută de vitamine, răspunsurile individuale ale subiecților deprivați au variat între -25.3 și +3.1%”, au scris.

                   

                    


                                               



Efectul asupra acidificării a fost de asemenea mare. Punctul la care nivelul acidului lactic din sânge (OBLA) a crescut ca și rezultat al efortului intensificat treptat a scăzut în grupul experimental. Încă o dată, răspunsul a variat considerabil între subiecții testului. ”Deși o scădere medie a OBLA de 19.6% a fost observată în timpul perioadei cu absorbție scăzută de vitamine, răspunsurile individuale ale subiecților deprivați au variat între -38.7 și +11.6%”, au scris cercetătorii.
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com