Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Ginsengul siberian: capacitate de anduranta marita cu pană la 23 %

Ginsengul siberian: capacitate de anduranta marita cu pană la 23 %

Cecetătorii de la Universitatea Catolică  Fu Jen din capitala Taiwanului, Taipei, sunt primii cercetători care demonstrează efectele pozitive ale ginsengului siberian, Eleutherococcus senticosus. Ei au testat atleți de anduranță într-un studiu care face față criticii și au publicat rezultatele în Jurnalul de Psihologie Chinezesc.

Primele indicații ale efectului pozitiv cauzat de Eleutherococcus senticosus la atleții de anduranță au apărut în cercetări rusești vechi dificil de acccesat. În aceste studii, atleților de anduranță li s-au dat câțiva ml de soluție alcoolică concentrată conținând extracte de Eleutherococcus senticosus, cu o jumătate de oră înainte de a fi supuși unui efort considerabil, prezentând după aceea în mod vizibil performanțe îmbunătățite.

                             


Este ușor să căutăm greșeli în aceste studii pozitive. Studii mai recente, care aderă la regulile de cercetare științifică, nu au produs nici un rezultat pozitiv. Ei au raportat de exemplu că Eleutherococcus senticosus a sporit de fapt efectele stresului asupra celulelor imunitare și a ridicat nivelul cortizolului la atleți.

Un studiu pentru verificare făcut în 2005 a sugerat de asemenea că o doză zilnică de 1000-2000 mg de Eleutherococcus senticosus nu ar fi de nici un folos atleților de anduranță.
Taiwanezii au decis să ofere încă o șansă Eleutherococcus senticosus. Ei au fost finanțați de către ministerul taiwanez al agriculturii și nu de către industria suplimentelor.


                           


Cercetătorii au ales 9 studenți de sex masculin, care au urmat un antrenament de tenis de 2 ore în fiecare zi și cărora li s-a dat o doză zilnică de 800 mg Eleutherococcus senticosus pe o perioadă de 8 săptămâni. Extractele au fost obținute din rădăcini și rizomi ai ginsengului siberian și au fost aduse din fabricile farmaceutice Chung Mei.
 
Studenții au trebuit să facă ciclism de două ori la 75% din consumul maxim de oxigen până când ajungeau la epuizare. La un moment dat ei au luat un placebo timp de două luni înainte de ciclism; alteori ei luau un supliment cu ingrediente active.


                           


După consumul de Eleutherococcus senticosus studenții erau capabili să facă ciclism pentru o perioadă de timp cu 23% mai îndelungată în timpul testului de efort, un procentaj mai ridicat decât cel obținut după consumul de placebo. Acest lucru s-a datorat probabil faptului că studenții au ars mai multă grăsime și mai puțină glucoză în timpul primei părți a testului. Partea hașurată a figurii de mai jos arată că rata de schimb respirator al studenților era scăzută după prima jumătate de oră de ciclism.

                  
             

Suplimentarea le-a sporit absorbția maximă de oxigen cu 9%. Nu a existat nici un efect secundar serios, deși un student s-a plâns de insomnie în perioada suplimentării.

                                         


”Se pare că suplimentarea cu Eleutherococcus senticosus a mărit timpul de anduranță în timpul exercițiilor intense submaximale cu sporiri concomitente in ceea ce privește disponibilitatea și utilizarea acizilor grași liberi preferați în locul glucozei pentru cererile de energie ale celulelor” concluzionează cercetătorii. ”Am ajuns la concluzia că Eleutherococcus senticosus este un ajutor nutrițional ergogenic eficient pentru persoanele care execută exerciții de rezistență, dar mecanismele exacte implicate au nevoie de investigații suplimentare.
 
Echipa Bodytimero.com.
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com