Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Acizii grasi esentiali

Acizii grasi esentiali

Corpul omenesc necesita o anumita cantitate de grasime pentru a se dezvolta si a functiona. Acele grasimi care sunt necesare organismului pentru a fi sanatos si care nu pot fi fabricate de corp sunt numite acizi grasi esentiali (ACE). Ei sunt denumiti esentiali deoarece, ca si vitaminele si mineralele, trebuie furnizati prin dieta. Ne vom concentra asupra celor doua grupe de acizi grasi esentiali carora li s-a acordat cea mai mare atentie, acizii grasi omega-3 si omega-6. Fiecare membrana a celulelor corpului nostru contine in structura ei aceste grasimi. Creierul, un organ vital, are nevoie pentru functionare de acizi grasi esentiali.Seria omega-3 include acidul alfa linoleic acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docohexaenoic (DHA). In anumite plante, acizii grasi omega-3 sunt gasiti sub forma de acid alfa linolenic. In organism, acest acid gras este transformat in EPA care apoi este transformat in DHA. Uleiul obtinut de la anumite soiuri de peste contine EPA si DHA sintetizat, formele cele mai active ale familiei omega-3. In fine, DHA este convertit in prostaglandine antiinflamatorii, niste substante asemanatoare cu hormonii care sunt utilizate in intreg organismul. Aceasta conversie finala in prostaglandine este responsabila de efectele benefice ale terapiei cu omega-3.Seria omega-6 cuprinde acidul cis-linoleic, acidul linoleic, si acidul gamma-linolenic (GLA). Acidul cis-linoleic se gaseste in anumite plante si in uleiuri vegetale. Acidul linoleic se gaseste in majoritatea plantelor si uleiurilor vegetale. In corp o anumita cantitate de acid cis-linoleic este transformat in GLA, forma cea mai terapeutica din familia omega-6. GLA sintetizat se mai gaseste in anumite plante, primula, agrise negre, uleiul de limba-mielului fiind sursa cea mai obisnuita. Corpul transforma in final GLA intr-o alta grupa de protaglandine antiinflamatoare. Din nou aceasta ultima conversie este responsabila de efectele terapeutice ale omega-6. De altfel ar fi de notat ca acidul cis-linoleic si acidul linoleic pot fi de asemenea transformati in prostaglandine antiinflamatoare.

Pentru o buna sanatate este nevoie de un echilibru al acizilor grasi esentiali. Din pacate dieta medie nu asigura un asemenea echilibru. Dimpotriva, din cauza ca este bogata in anumite uleiuri vegetale, ea furnizeaza un exces de acid linoleic care in general este metabolizat in substante proinflamatorii, si o cantitate insuficienta din acesti acizi grasi care sunt necesari pentru producerea substantelor antiinflamatorii. In functie de nevoile individuale, puteti adauga acizi omega-3, acizi omega-6 sanatosi sau ambele forme in programul dumneavoastra de suplimentare.
Echilibrul dintre acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 poate fi mentinut si cu ajutorul suplimentelor nutritive cu ulei de peste.

.
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2019 bodytimero.com