Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Cele mai importante vitamine si minerale

Cele mai importante vitamine si minerale

Lista de vitamine și minerale de care organismul tau are nevoie pentru o sănătate optima este foarte, foarte lunga. Mai jos gasiti insa o listă cu  9 dintre  cele mai importante vitamine si minerale, fara de care organismul nu poate functiona normal.      1. Vitamina A (retinol și caroteni): Vitamina A joaca o varietate de roluri în organism și în procesele-cheie, si este necesara pentru  rezistenta organismului la infectii, sistemului  osos si nervos, vedere si sanatatea pielii. Vitamina A se găsește în mod natural în ficat de animale, inclusiv ulei de ficat de cod, spanac, morcovi, varza, cartofi dulci, dovleac și unt. Se găsește predominant ca o substanță galbenă, solubila in grăsime (retinol).  Lipsa de vitamina A se manifesta prin: lipsa poftei de mancare, diminuarea gustului, diaree. schimbari la nivelul dintilor si a pielii, procese de ulcerare a globului ocular, acnee, ingrosarea pielii si scaderea secretiei sudorale.Aportul zilnic recomandat este de: minim 5000IU.
      2. Proteine​​: În timp ce vitaminele și mineralele sunt necesare numai în cantități mici, de proteine ​​este necesar într-un volum mai mare, deoarece organismul nu le păstrează și deci, nu dispune de rezerve. Corpul foloseste proteine ​​pentru enzime, celule și alte părți componente, și, prin urmare, foloseste o cantitate mare in funcțiile necesare organismului. Sursele de proteine ​​sunt: pește slab, carne, ouă, produse din soia, lactate și leguminoase (fasole). În timp ce fiecare are nevoiele sale avand in vedere structura corpului si nivelul de activitate fizica, se recomandă ca un adolescent adult, de sex masculin, sa consume 300grame de proteine in fiecare zi, în timp ce femeile ar trebui să consume 150 grame. Deși exista mai multe surse de proteine ​​(soia, zer, carne de vita, etc), un lucru la care trebuie sa fiti foarte atenti este cantitatea de proteine ​​disponibila în aceste surse.
        3. Calciu: Calciul, cel mai abundent mineral din organism este stocat în principal în oase și dinți, ambele servesc ca rezervoare pentru acest mineral esențial. Aportul zilnic este important ca să vă asigurați că oasele nu sunt epuizate, deoarece pe masura ce imbatranim, stocarea și utilizarea de calciu devine din ce in ce mai ineficienta. Deficitul de calciu poarta numele de hipocalcemie si se manifesta astfel: spasme musculare, contractii musculare spontane, “carcei” la gambe care apar atat ziua, cat si noaptea, involuntar si unele pot fi foarte dureroase, inclestarea degetelor, scaderea capacitatii de memorare; ameteala, pana la lesin; senzatie de amorteala care se poate manifesta in special la nivelul membrelor; furnicaturi in degete, palme sau in picioare; insomnie; irascibilitate;unghii fragile, oboseala nejustificata, etc. Un supliment sau aport zilnic de 1000 mg pe zi, pentru bărbați și femei cu varsta intre 19-50 ani, îndeplinește suma recomandata pentru mentinerea densitatii osoase si sanatatatii. 
      4 . Magneziu : Acest mineral , în timp ce se prezinta în cantități mici în organism , este destul de esențial pentru peste 300 de funcții ale corpului . Din pacate, majoritatea alimentelor din zilele noastre sunt foarte rafinate , si cel mai des acest mineral ajunge sa ne lipseasca iar simptomele nu intarzie sa apara: apar durerile de cap, senzatia de oboseala, crampele musculare, atacuri de panica, nervozitate. Daca acest deficit se accentueaza, apar senzatiile de voma, insomnia, scade capacitatea de efort.  Doza pentru adulți, bărbați și femei, variază de la 300 - 400 mg pe zi . Pentru tratamentul bolii sau ale altlor simptome cum ar fi migrene , studiile au arătat ca dozele mai mari dispersate pe mai multe săptămâni sau luni pot fi eficiente . Consultati un medic înainte de a mari aportul de magneziu !
      5 . Creatina : Creatina este prezentă în toate vertebratele ( oamenii sunt cu siguranta inclusi in categorie! ) si ajută la aprovizionarea cu energie a celulelor , în primul rând celulele musculare prin dezvoltarea de ATP . De fapt , peste 95 % din creatina din organism se găsește în mușchii scheletici iar ficatul și rinichii o produce din aminoacizi dupa care este trimisa prin sânge la celule care au nevoie . În timp ce creatina nu este un nutrient esențial ( adică organismul o poate produce în cazul în care aceasta nu este consumata ), mai multe studii de monitorizare a nivelului de creatina dintre consumatorii de carne si vegetarieni (carnea conține cea mai mare parte de creatina in dietele noastre ) arata un nivel semnificativ mai mic în rândul vegetarienilor. În timp ce suplimentele de creatina pentru femei însărcinate sau care alăptează nu este recomandată , cei care sunt culturisti sau in proces de formare pot de multe ori consuma în condiții de siguranță de 2-3 ori doza zilnică normală . Doza zilnică recomandată este de 1 g pe zi .
    6. Vitamina C: Vitamina C este cel mai cunoscut și cel mai utilizat supliment  din lume. Cunoscut ca un protector al functiei celulare a corpului nostru, vitamina C funcționează ca un antioxidant, reparator de daune, daune care sunt create în corpul nostru prin instabilitatea radicalilor liberi (care sunt adesea legati de dezvoltarea cancerului). Deși omul este unul din doar câteva mamifere care nu poate produce vitamina C pe plan intern, este esențiala în procese cum ar fi: functia cerebrala, neurotransmitere și formarea pielei. Studiile au legat aceasta vitamina cu prevenirea sau suprimarea simptomelor bolilor cum ar fi cancerul, cataracta, guta, hipertensiune, raceli, accident vascular cerebral si boli coronariene. Aportul zilnic recomandat este de: 60mg (adauga 35mg dacă sunteți un fumător).

      7. Vitamina B12 : Vitamina B12 ( de asemenea, cunoscuta sub numele de cobalamina ) este necesară pentru crearea fiecarei celula din corpul uman . Rolul său în formarea celulelor vine în primul rând în realizarea ADN-ului, acizilor grași , precum și în producția de energie . Printre trăsăturile sale se gaseste faptul că aceasta este cea mai mare și cea mai chimica vitamina în organism , și se poate face numai printr-un proces special de fermentație bacteriană . Aceasta a fost descoperita atunci cand oamenii de stiinta au descoperit o relatie intre aceasta anemie de vitamina B12 și pernicioasa - o boala autoimuna ce face capacitatea de absorbție in stomac a vitaminei sa fie distrusa cauza fiind un deficit . Deși există mai multe simptome ale sistemului nervos legate de deficiențe grave , chiar și un deficit de lumină poate cauza oboseala , pierderea de memorie și depresia . Vegetarienii sunt recomandati sa consume alimente imbogatite cu vitamina B12 cum ar fi cerealele pentru micul dejun , pentru a evita insuficienta . Nivelurile de aport în exces din doza zilnică sunt considerate inofensive ( și sunt folosite uneori pentru a trata boli , cum ar fi intoxicația cu cianură pentru că excesul de B12 este excretată în urină ) .     8. Vitamina E: Vitamina E se referă la un grup de 8 compuși liposolubili. Acestia pot fi găsiti în lucruri, cum ar fi; ulei de soia, ulei de floarea soarelui si ulei de germeni de grâu. În timp ce funcțiile sale în corpul uman sunt multe, este cea mai cunoscuta pentru proprietatile sale anti-oxidante în debarasarea organismului de radicalii dăunători. .Cele mai clare semne ale deficitului de vitamina E sunt : probleme digestive, scaderea tonusului muscular, scaderea activitatii sexuale, furnicaturi, amortirea bratelor.Consumul zilnic este recomandat la 15mg pe zi sau mai mult.
      9. Vitamina B6: Vitamina B6 este o vitamină solubilă în apă, care ajută la mai multe funcții ale celulelor și în crearea de histamină (un blocant alergen), glucoză (necesară pentru energia de baza a celulei de bază și funcțiilor), și aminoacizi (cladind blocuri de proteine ​​și structuri celulare).  Descoperirea sa a fost facuta într-un studiu științific cu privire la afectiuni ale pielii si eliminarea lor prin creșterea aportului de B6. Se gaseste in principal in carne, cereale integrale, legume și banane, acesta este distrusa, la o rată de până la 50% prin fierbere. Necesarul zilnic de consum este de 1.3mg atât pentru bărbați cat și pentru femei.

   
Desigur, daca va doriti sa va mentineti o stare buna de sanatate, puteti opta pentru un complex de vitamine si minerale.



Desi nu aveti nevoie de prescriptie medicala pentru a cumpara vitamine, se recomanda ca administrarea de suplimente alimentare cu conţinut de vitamine şi minerale sa fie facuta după un consult medical.       .
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com