Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
Cat de importante sunt vitaminele?

Cat de importante sunt vitaminele?

Acest articol oferă o privire de ansamblu asupra diferitelor vitamine si rolul pe care il au în corpul uman.   In functie de modul in care se dizolva in diverse solutii, sunt clasificate in liposolubile si hidrosolubile. Vitaminele solubile in grasimi sunt desemnate vitaminele A, D, E, și K. Vitaminele solubile in apa sunt vitaminele B si vitamina C. Printre vitaminele din complexul B se numără: tiamina, riboflavina, nicotinamida, acid piridoxina, acid folic și vitamina B12.     1. Vitamina A sau retinolul este un nutrient esential si se gaseste in natura sub mai multe forme chimice, in functie de compozitie si structura indeplinind anumite functii.  . Este esentiala pentru mentinerea integritatii si sanatatii tegumentelor si mucoaselor, dar are si importanta in mentinerea sanatatii oaselor, dintilor (mai ales in perioada de crestere). 

2. Vitamina B6  face parte din complexe enzimatice implicate in metabolismul proteinelor si aminoacizilor (deci, cu cat consumul de proteine va fi mai ridicat, cu atat necesarul va fi mai mare). Alte roluri asociate vitaminei B6 sunt stimularea cresterii si dezvoltarii, cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor, favorizarea activitatii cerebrale.
3.Vitamina B12 joaca un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos,este un nutrient important pentru sanatatea cardiovasculara. Vitamina B12 participa activ la metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor; ajuta la o digestie sanatoasa, iar deficienta de vitamina B12 poate duce la anemie.    4.Vitamina C este probabil cea mai cunoscuta vitamina, cu foarte multe beneficii pentru sanatate: ste necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală a țesuturilor, este un puternic antioxidant, menține sanatatea cartilajelor, oaselor și dinților,  creste rezistenta organismului fata de diverse substante toxice din mediu. Aceasta substanta nutritiva nu poate fi sintetizata si nici stocata de organismul uman si de aceea trebuie sa suplimentam zilnic.


    5. Vitamina  D. O alta vitamina importantă și este solubil în lipide este vitamina D. Aceasta vitamina este importanta pentru metabolismul osos. Aceasta facilitează absorbția ionilor de calciu din intestin. Aceasta are două surse. Una este de la dieta, iar celălalta este de la expunerea pielii la radiațiile ultraviolete de la soare.  Una din bolile ce tine de un deficit de vitamina D este numită rahitism. Aceasta este comun la copii.  Osteomalacia este o boală similară care apare la persoanele în vârstă.  Supradoza de Vitamina D poate duce la hipercalcemie, iar consecințele sale sunt: depunere de săruri de calciu, în diferite țesuturi ale corpului, cum ar fi rinichi si vasele de sange. Aceasta poate forma pietre din aceste țesuturi.  Vitamina K este o altă vitamină solubilă în lipide. Este importanta pentru funcționarea corespunzătoare a unei enzime care este responsabilă pentru sinteza factorilor de coagulare in sânge. Deficitul acestei vitamine poate apărea ca urmare a malabsorbției sau ca urmare a administrării de antibiotice.
  6.Vitamina E  previne deteriorarea celulelor prin inhibarea oxidarii lipidelor (grasimii) si formarea radicalilor liberi. Este cunoscuta, de asemenea, si ca inhibitor al formarii chegurilor de sange (coagulare)
  7. Biotina Biotina, de asemenea, cunoscuta sub numele de vitamina H, este o vitamina B, care joacă un rol cheie în organism. Biotina ajută în diferite reacții metabolice în organism, inclusiv metabolismul grăsimilor și aminoacizilor, producția de acizi grași, precum și creșterea celulară. Biotina sprijina sanatatea pielii, parului si unghiilor, precum si a nervilor si a tractului digestiv. 
  8.  Acidul folic și vitamina B12 sunt ultimele vitamine hidrosolubile pe care le vom discuta in acest articol. Acidul folic este implicat in sinteza de baza a ADN-ului. Vitamina B12 este de asemenea importanta pentru celulele sanguine. Lipsa ei poate duce la anemie megaloblastica.

  9.Niacina ste o vitamina B solubila în apă, de asemenea, cunoscuta sub numele de vitamina B3 sau niacinamida, cu numeroase beneficii: scaderea nivelului colesterolului din sange, mentinerea sanatatii pielii si promovarea functionalitatii la randament maxim a structurilor nervoase.

   .
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com