Bodytime Magazin
Bodytime Media
»
»
6 SUPER-alimente pentru un fizic bine definit!

6 SUPER-alimente pentru un fizic bine definit!

Toate produsele alimentare, chiar si gogosile acoperite cu zahar au o anumita valoare nutritiva. Din pacate pentru cei care le consuma, un astfel de produs nesanatos este mult prea frecvent inclus in dieta obisnuita. La capatul opus al scalei sunt super-alimentele cu nutrienti pentru a stimula sanatatea, a facilita vindecarea si pentru a crea conditii pentru o crestere celulara optima.


 Un termen care este adesea folosit pentru a denota beneficiile speciale a unor alimente – “super-aliment” este de asemenea considerat a fi o eticheta controversata, fiindca utilizarea lui este adesea folosita doar ca instrument de marketing.
In timp ce regula de aur pentru construirea masei musculare va fi intotdeauna urmarea unui regim alimentar echilibrat, acest lucru nu sugereaza ca super-alimentele nu exista. In timp ce multe alimente consumate frecvent nu promoveaza o sanatate si bunastare optima, exista si alimente care sunt deosebit de avantajoase pentru sanatatea noastra. Aceste alimente pot avea urmatoarele beneficii:

  • Ajuta la prevenirea sau reducerea inflamatiei
  • Scade colesterolul si/sau tensiunea
  • Protejeaza impotriva bolilor de inima, impotriva cancerului si/sau toxicitatii ficatului
  • Promoveaza sanatatea digestiva
  • Regleaza metabolismul pentru a mentine grasimea sub control
  • Sustine sinteza proteinelor musculare

 Eu va prezint 6 dintre super-alimentele mele preferate, pe care am fi destepti daca le-am introduce in mod regulat in dieta noastra.

 1.Somonul

Unul dintre cele mai gustoase alimente care contine acizi grasi esentiali omega 3 pentru sanatatea inimii si a creierului si care reduc inflamatia, somonul este de asemena o sursa bogata de proteine, aprovizionand 40 g la 200 g. produs. Bogat in vitamina B6, B12 si magneziu, includerea somonului in dieta noastra poate imbunatati metabolismul celular si ajuta organismul nostru sa transforme substantele nutritive in energie pentru a alimenta activitatea noastra de zi cu zi. Consumand somon proaspat de cel putin 2-3 ori pe saptamana primim un puternic supliment de omega 3 in timp ce aportul de proteine de inalta calitate intensifica constructia musculara.



  2.Avocado

Cu un continut de 10 g de grasime sanatoasa pentru inima la 100 gr. de produs, fructul de avocado ajuta la blocarea absorbtiei colesterolului rau pentru a mentine arterele noastre curate si functionale. Deasemenea bogat in potasiu si acid folic, fructul de avocado poate stimula functiile nervilor si ale creierului si poate micsora depresiile si riscul de accident vascular cerebral. Desi cu un continut ridicat de grasimi (85% din caloriile sale) tipul de grasime gasita in avocado contine compusi numiti fitosteroli, care scad inflamatiile pentru a vindeca tesutul muscular.
Extrem de adaptabile, fructele de avocado pot fi incluse in mai multe feluri de mancare, sau pot fi consumate ca atare, pot fi folosite ca o gustare de catre persoanele focusate pe fitness. Multi culturisti nu sunt siguri ce fel de grasimi sa includa in dieta lor, dar nu pot sa dea gres daca adauga avocado in fruntea listei.

  3.Afinele 

Adesea mentionat ca regele tuturor super-alimentelor afinele pot sustine sanatatea noastra in diferite moduri.
Mai multe informatii
O sursa superioara de flavonoide (compusi naturali gasiti in plante, care functioneaza ca reglatori fiziologici pentru protejarea impotriva efectului daunator al oxidarii) afinele cu antocianinele lor unice s-au dovedit a stimula productia de adiponectina, un hormon care impiedica ficatul sa devina rezistent la insulina; astfel afinele pot preveni deasemenea instalarea diabetului de tip 2.
Afinele au de asemena un continut ridicat de apa si sunt cunoscute pentru beneficiile sale de hidratare celulara (avand ca rezultat o piele fina). Furnizand doar 14 g zahar si 57 calorii la 100 g produs (un pic mai mul de jumatate de cana) precum si vitamina C si fibre, afinele sunt o gustare dulce perfecta pentru cei la care le este foame si au mustrari de constiinta.

 4.Ouale

Ouale sunt adesea considerate ca fiind unul din “alimentele perfecte” ale naturii, si cu motiv bun. Atunci cand mancam un ou mare oferim organismului aproximativ 6 g de proteina de cel mai inalt grad si toti cei noua aminoacizi esentiali pentru a sprijini cresterea tesutului muscular.
Desi peste jumatate din proteinele unui ou este continut in albus, galbenusul (pe langa ca este bogat in proteine) furnizeaza vitaminele A, D, E si K si este o sursa buna de grasimi saturate cat si nesaturate (cu un total de 5g  de grasimi). Grasimile saturate sunt necesare pentru producerea de testosteron, celelalte grasimi ce se gasesc in galbenusuri de ou pot contribui la absorbtia de vitamine si la sanatatea inimii si creierului.
O nota de precautie: cand vine vorba despre colesterolul din sange, pentru siguranta includeti doar 1-2 galbenusuri la fiecare 6 albusuri de ou mancate.


 
 5.Ovazul

Ovazul a castigat recunoastere in randul populatiei care are grija de sanantate ca fiind o sursa superioara de carbohidrati. Continand o gama completa de macronutrienti (21 g carbohidrati cu digestie lenta, 5 g proteine si 2 g grasime, cu doar 126 calorii per 200 gr produs gatit) si bogat in fibre insolubile (care trec prin sistemul digestiv fara a fi absorbite) - ovazul ne poate umple rezervele de grasime. Prin scaderea re-absorbtiei colesterolului daunator LDL datorata continutului sau de beta-glucan (un polizaharid gasit in tarate de cereale) ovazul ajuta deasemenea la echilibrarea nivelului nostru de colesterol pentru a proteja organismul impotriva bolilor de inima.

 6.Cartofii dulci

Furnizand o portie generoasa de fitonutrienti pentru sustinerea sanatatii inimii si ochilor si imbunatatirea imunitatii, precum si beta caroten (precursorul vitaminei A) un puternic antioxidant care poate sa scada riscul de aparitie a multor boli, cartofii dulci sunt o sursa de carbohidrati care ofera o serioasa forta nutritionala. Bogati in carbohidrati cu indice glicemic scazut cartofii dulci promoveaza energia de durata si ne mentin satietatea – un aliment cheie ce ofera energie atat pentru culturismul din afara sezonului cat si pentru perioadele dinainte de concursuri.

Dieta ta cu super-alimente.

Calitatile de stimulare a sanatatii ale alimentelor mentionate mai sus sunt prea numeroase pentru a fi subliniate intr-un articol de marimea aceasta, deci se recomanda o informare suplimentara pentru a obtine o apreciere completa asupra numeroaselor beneficii pe care le ofera aceste alimente. Cu toate acestea inainte de a consuma in exces anumite super-alimente fa-ti o parere despre toate optiunile nutritionale. Include o gama completa de alimente benefice (cele enumerate aici dar si altele) pentru a asigura un echilibru organismului mai presus decat orice.
In timp ce consumam doar un tip de alimente si ignoram altele putem sa fim privati de aportul corect de nutrienti de care avem nevoie pentru sanatate si vitalitate excelenta, o astfel de practica se poate dovedi nu doar o risipa dar si potential daunatoare (daca anumiti nutrienti comsumati in exces nu pot fi eliminati suficient, pot aparea leziuni celulare). Asa ca atunci cand stabilesti dieta alege intelept si la o scara larga si urmareste varietatea nutritionala.
Daca v-a placut acest articol, Va rugam sa votati
Comentarii
SCRIE UN COMENTARIU
Nume/Username *
E-Mail *
Introduceti codul (*)
Comentariu *
Reclama
Sondaj de opinie
De cate ori pe saptamana va antrenati?
Mai putin de 2 ori
Intre 2 si 4 ori
Intre 4 si 6 ori
Intre 6 si 8 ori
Peste 8 ori


Ultimele comentarii
Interesant
Reclama
Copyright © 2007 - 2024 bodytimero.com